Susu Ibu Adalah Terbaik Untuk Si Manja Anda

Danone Specialized Nutrition (Malaysia) menyokong penyusuan susu ibu secara ekslusif untuk enam bulan pertama selepas kelahiran. Selepas berusia enam bulan, bayi haruslah diberikan makanan pelengkap yang bersesuaian dengan usia di samping meneruskan penyusuan susu ibu sehingga bayi berusia dua tahun atau lebih. Rujuk doktor anda sebelum membuat keputusan untuk menggunakan susu formula atau jika anda mengalami kesukaran dalam penyusuan susu ibu.

Sumber Makanan yang Tinggi Omega 3 untuk Anak Berusia 1-3 Tahun

Omega 3 merupakan sekumpulan asid lemak yang penting untuk pelbagai fungsi tubuh seperti perkembangan otak dan penglihatan, anti keradangan dan sistem kardiovaskular yang sihat. Asid lemak seperti ALA terhasil daripada tubuh kita manakala ELA dan DHA boleh diperolehi  daripada makanan yang kita makan.

Dan kerana itulah Mama Papa harus memberi sepenuh perhatian dalam memilih makanan yang betul bagi memberikan makanan tambahan dengan kandungan Omega 3 yang mencukupi untuk Si Manja anda. Tahukan anda, asid lemak Omega 3 memainkan peranan penting untuk Si Manja dalam pelbagai jenis aspek.

1. Untuk memastikan perkembangan yang normal serta buat tumbesaran Si Manja anda.

2. Ia juga memainkan peranan penting untuk fungsi otak dan serta perkembangan minda serta memori, seperti merangsang memori, membantu dalam menumpukan perhatian dan membantu mengurangkan risiko Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif (ADHD), serta dapat membantu Si Manja untuk belajar dengan lebih baik.

3. Antara peranan lain adalah seperti penglihatan yang lebih jelas, mengurangkan keradangan dan mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung serta mengurangkan serangan asma.

Jika pengambilan asid lemak Omega 3 Si Manja kurang mencukupi, ia akan mengakibatkan keletihan, memori lemah, kulit kering, emosi tidak stabil, depresi, peredaran darah yang lemah dan masalah berkenaan jantung.

 

MAKANAN YANG TINGGI ASID LEMAK OMEGA 3.

 

ALA : Boleh didapati dalam minyak canola, minyak kacang soya, flaxseed, walnut, bijirin, kekacang dan sayur-sayuran berdaun hijau, contohnya :

●       2 sudu besar (30 g.), flaxeed yang ditumbuk lumat, mengandungi 3200mg ALA.

●       14 biji (30 g.), Walnut* (separuh kacang), mengandungi 2600 mg ALA.

●       1 sudu besar (15 ml), minyak canola, mengandungi 1300 mg ALA.

EPA dan DHA : Terdapat pada ikan berlemak laut dalam yang tinggal di kawasan air sejuk, termasuk ikan salmon, ikan tuna, ikan sardin, dan ikan laut serta ikan air tawar yang boleh dijumpai di Thailand seperti ikan baung, makarel, dan ikan patin.

●       Ikan tenggiri raja , 90 g., mengandungi 1080 mg DHA.

●       Ikan salmon atlantik, 90 g., mengandungi 810 mg DHA.

●       Ikan sardin, 90 g., mengandungi 729 DHA.

●       Ikan patin, 100 g., mengandungi 1286 mg DHA.

●       Ikan makarel, 100 g., mengandungi 778 mg DHA.

Sesetengah jenis ikan laut dalam yang besar seperti jerung dan ikan todak telah tercemar dengan logam berat seperti merkuri dan kandungan toksik yang tinggi. Oleh  itu, anda harus mengelak daripada memakan ikan jenis ini dan memilih ikan kecil yang lebih selamat. 

 

Terima Kasih Dugro®!

Mama lebih yakin dengan jenama pilihan ibu bapa di Malaysia.

Alt image

Sentiasa di sisi Mama 24/7

Kami adalah para ibu yang terdiri daripada bekas jururawat, bidan, pakar diet dan pakar nutrisi berpengalaman yang sedia menjadi pendengar setia dan memberikan bantuan untuk anda dan Si Manja. Hubungi kami untuk dapatkan lebih lagi khidmat nasihat.

x