Danone Specialized Nutrition (Malaysia) menyokong penyusuan susu ibu secara ekslusif untuk enam bulan pertama selepas kelahiran. Susu ibu mengandungi nutrien optimum yang diperlukan oleh bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan. Ia juga mengandungi antibodi yang melindungi bayi anda daripada pelbagai penyakit.

Selepas berusia enam bulan, bayi haruslah diberikan makanan pelengkap yang bersesuaian dengan usia di samping meneruskan penyusuan susu ibu sehingga bayi berusia dua tahun atau lebih. Rujuk doktor anda sebelum membuat keputusan untuk menggunakan susu formula atau jika anda mengalami kesukaran dalam penyusuan susu ibu.

Senarai Makanan Tinggi Zat Besi untuk Kanak-Kanak 1-3 Tahun

Hari jadi pertama merupakan satu hari istimewa yang menandakan permulaan detik-detik pertama Si Manja. Sepanjang tempoh ini, Si Manja membesar dengan pantas dan keperluan nutrisi mereka berubah bagi memastikan tumbesaran fizikal yang optimum.

Zat besi ialah kandungan mineral yang tinggi dalam daging, kekacang, buah-buahan kering dan bijirin sarapan, yang boleh menyokong tumbesaran fizikal optimum dan perkembangan mental Si Manja anda. Kekurangan zat besi dalam diet boleh menyebabkan anemia – keadaan yang boleh menjejaskan perkembangan anak anda.

Terdapat dua jenis zat besi. Zat besi haem terdapat dalam daging dan ikan serta mudah diserap oleh badan.2 Zat besi bukan haem terdapat dalam makanan berasaskan tumbuhan, dan lebih sukar bagi badan untuk menyerap dan menggunakannya.2 Penyerapan zat besi dari sumber makanan lain dapat dibantu dengan sedikit daging dan ikan dalam diet Si Manja.

* Nutrien tumbesaran termasuk protein, kalsium, zink dan vitamin D.

Reference:
1. National Coordinating Committee on Food and Nutrition. (2017). Recommended Nutrient Intakes for Malaysia.
2. Zielinska-Dawidziak, M. (2015). Plant Ferritin—A Source of Iron to Prevent Its Deficiency. Nutrients, 7(2), 1184-1201.

Terima Kasih Dugro®!

Mama lebih yakin dengan jenama pilihan ibu bapa di Malaysia.

Alt image

Sentiasa di sisi Mama 24/7

Kami adalah para ibu yang terdiri daripada bekas jururawat, bidan, pakar diet dan pakar nutrisi berpengalaman yang sedia menjadi pendengar setia dan memberikan bantuan untuk anda dan Si Manja. Hubungi kami untuk dapatkan lebih lagi khidmat nasihat.

x