BUBUR IKAN RIANG RIA

Masa Penyediaan: 25 minit

image

Bahan-Bahan:

●     ¼ cawan beras, dibersihkan

●     3 cawan stok ayam

●     ¼ cawan lobak merah dadu

●     ½ cawan potongan brokoli

●     2 sudu besar jagung

●     100g kepingan ikan dory, dihiris

 

Cara Penyediaan:

  1. Masak beras dan stok ayam sehingga lembut.
  2. Masukkan lobak merah, brokoli dan jagung.
  3. Apabila lobak merah empuk, masukkan ikan.
  4. Masak 1-2 minit lagi kemudian angkat.

 

Nota:

  1. Untuk bubur lebih hancur, tambahkan stok atau air.
  2. Boleh gantikan dengan sayur-sayuran yang digemari anak anda.
  3. Boleh juga masak nasi dan air pada hujung minggu. Apabila sejuk, simpan dalam bekas kedap udara. Letak di dalam peti sejuk. Bubur boleh disediakan di dalam periuk tekanan (pressure cooker).
  4. Stok ayam boleh dibuat pada hujung minggu. Letak di dalam bekas kecil di dalam peti pembeku. Tahan seminggu di dalam peti sejuk.
  5. Simpan brokoli dan lobak merah di dalam bekas bertutup yang diletak di dalam peti sejuk.
  6. Bahagikan bubur ke dalam bekas untuk hidangan kemudian bekukan. Panaskan atau kukus di dalam periuk untuk disajikan bila perlu.