Bahan-bahan: Bahan A:
● Terung panjang 2 biji
Bahan B:
● Buah tomato 50gm
● Capsicum hijau, merah & kuning 50gm
● Daun selasih segar 3 tangkai
● Bawang putih 30gm
● Garam 2gm
● Serbuk lada putih 2gm
Bahan C:
● Serbuk keju Parmesan 30gm
● Sos Bechamel 50gm
Bahan-bahan Sos Bechamel:
● Susu 200ml
● Serbuk buah pala 20gm
● Tepung gandum 100gm
● Mentega 100gm
● Garam & serbuk lada putih secukup rasa
Cara Penyediaan:
● Potong bahan A menjadi kepingan dan panggang kedua belah.
● Potong dadu bahan B dan gaulkan sebati serta sekata.
● Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan sediakan dulang ketuhar.
● Susun lapisan bahan A dan bahan B serta bahan C selang seli di dalam bekas yang sesuai.
● Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 5 minit sahaja.
Cara Bechamel:
● Tumis campuran tepung dan mentega di atas api kecil.
● Kacau sehingga campuran menjadi pekat dan tutup api. Campuran ini dipanggil Roux. Bahagikan dua campuran Roux.
● Ambil separuh campuran tadi dan campurkan dengan susu segar, serbuk buah pala dan daun bay. Panaskan di atas api kecil sehingga campuran memekat. Tambahkan Roux jika inginkan sos yang lebih pekat. Tapi hati-hati kerana jika terlalu banyak boleh menjadikan sos berketul.
● Kacau sos sehingga menjadi pekat dan tambah garam dan lada secukup rasa.
Selamat mencuba!